Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

 

În cadrul Adunării Generale din 5 aprilie 2022, acad. Ioan-Aurel Pop a fost ales pentru cel de-al doilea mandat de președinte al Academiei Române, pentru o perioadă de 4 ani.

Istoricul Ioan-Aurel Pop și-a exercitat primul mandat de președinte în perioada 2018-2022, un răstimp nu tocmai fast din punct de vedere politic, economic și marcat de urmările multiple ale pandemiei provocate de virusul Sars Cov 2. Cu toate acestea, Academia Română s-a adaptat și a rămas aceeași instituție esențială a statului român, caracterizată ca „simbol al spiritualității, forum al consacrării, spațiu al cercetării fundamentale”. Mai mult decât atât, Ioan-Aurel Pop a dorit să cunoască îndeaproape activitatea tuturor unităților academice din țară și s-a implicat activ în eficientizarea comunicării și a condițiilor de lucru. Manifestările organizate de instituția noastră au beneficiat de prezența Domniei Sale în cel puțin două rânduri: în cadrul Conferințelor Institutului, unde a participat cu o prelegere despre Trăsăturile europene ale culturii medievale românești (2019), precum și în cadrul Sesiunii anuale de comunicări științifice, unde a rostit un discurs cu ocazia aniversării a 65 de ani de la înființarea Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu (2021).

Acum, la început de mandat, îl felicităm, îi urăm succes și să încercăm să contribuim împreună la ceea ce, atât de sugestiv, ne îndeamnă să construim dictonul „Bildung ist Freiheit” = „Cultura înseamnă libertate”.

Vivat, Crescat, Floreat!