Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu
Dr. Maria Emilia Ţiplic, cercetător ştiinţific I
- arheologie medievală, istoria și cultura medievală a Transilvaniei, istoria și cultura germanilor din Transilvania, istoria orașelor
- arheologia bisericilor și a cimitirelor medievale
- istoria și cultura germanilor din Transilvania în evul mediu
- dicționarul istoric al orașelor din Transilvania
- arheologie urbană (Sibiu)
- monumente medievale din sudul Transilvania
- topografie și peisaj ecleziastic medieval
- răspândirea creștinismului
Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu
Bd-ul Victoriei nr. 40, 550024
Tel. 0269-212604; Fax: 0269-216605
e-mail: mariatiplic@icsusib.ro
web: https://icsusib.academia.edu/MariaEmiliaTiplic
- Dicţionarul istoric al oraşelor din România (Transilvania)
- Dicționar de termeni privind istoria orașelor din România
- Arheologia bisericilor medievale din sudul Transilvaniei (coordonator proiect)
- Topografie ecleziastică în orașele medievale ale Transilvaniei. Studiu de caz: Sibiu și Brașov - coordonator Grant de cercetare nr. GAR-UM-2019-II-2.5-3/15.10.2019, grant finanțat de Academia Română – Fundația „Patrimoniu”
- Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu (secretar de redacție)
- South Transylvania Medieval Monuments: past – present – future. Between archeology, history and 3d modeling – finanţat prin Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2007-2013, Programul Idei, Subprogramul Cercetare Exploratorie înregistrat la UEFISCDI cu numărul 193/5.10; membru în cadrul proiectului desfășurat în perioada octombrie 2011- 2016 și coordonat de prof. univ. dr. Ioan Marian ŢIPLIC de la Universitatea „Lucian Blaga” (arhin.ro)
- Arheologia urbană în Transilvania. De la o analiză istoriografică la crearea unei baze de date. Studiu de caz: Sibiu (coordonator proiect)
- Colonizarea oaspeţilor germani în sudul Transilvaniei în secolele XII-XIII
Arhivă proiecte
Membru în proiectul harta panoramică şi autorul textelor despre descrierile bisericilor din Ţara Saşilor, hartă bilingvă destinată turiştilor Süd-Siebenbürgen. Land der Kirchenburgen = Southern-Transylvania. Land of the fortified churches, Editura Cartografica, Cluj-Napoca, 2013, ISBN 978-973-0-1524-8, proiect finanţat de S. C. Schubert & Franzke S. R. L., Cluj-Napoca.
Maria Crîngaci Țiplic a absolvit Facultatea de Litere, Istorie și Jurnalistică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea istorie (2000), studiile aprofundate „Conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal arheologic” la aceeași facultate. În 2007 a susținut teza sa de doctorat cu titlul: „Mărturii arheologice şi arhitectonice ale colonizărilor sașilor în sudul Transilvaniei”, sub coordonarea prof. dr. Thomas Nägler. Din 2000 lucrează la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. A publicat un volum de autor („Oaspeții germani” în sudul Transilvaniei. Istorie, arheologie și arhitectură (secolele XII-XIII), București, 2011), a editat un volum în colaborare apărut la Oxford, editura Archaeopress (Ecclesiastical Landscapes in Medieval Europe. An Archaeological Perspective, ed. José C. Sanchez-Pardo, Emmet H. Marron and Maria Crîngaci Țiplic, Oxford: Archeopress, 2020), a editat 3 volume de studii în colaborare apărute în România și a publicat peste 50 de studii științifice în volume colective și reviste de specialitate, 28 de recenzii și prezentări de carte. Este secretar de redacție al revistei Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. A participat la mai multe granturi naționale și proiecte de cercetare, unele în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Este membru în Societatea de Studii Transilvane și în Comisia de Istorie a Orașelor din România.