Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Dr. Maria Emilia Ţiplic, cercetător ştiinţific I

Domenii de cercetare 
 • arheologie medievală, istoria și cultura medievală a Transilvaniei, istoria și cultura germanilor din Transilvania, istoria orașelor
Principalele teme de interes ştiinţific 
 • arheologia bisericilor și a cimitirelor medievale
 • istoria și cultura germanilor din Transilvania în evul mediu
 • dicționarul istoric al orașelor din Transilvania
 • arheologie urbană (Sibiu)
 • monumente medievale din sudul Transilvania
 • topografie și peisaj ecleziastic medieval
 • răspândirea creștinismului
Publicaţii 
Contact 

Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu
Bd-ul Victoriei nr. 40, 550024
Tel. 0269-212604; Fax: 0269-216605
e-mail: mariatiplic@icsusib.ro

web: https://icsusib.academia.edu/MariaEmiliaTiplic

Proiecte actuale 
Proiecte finalizate 
 • South Transylvania Medieval Monuments: past – present – future. Between archeology, history and 3d modeling – finanţat prin Planul Naţional de Cercetare, Dezvoltare şi Inovare 2007-2013, Programul Idei, Subprogramul Cercetare Exploratorie înregistrat la UEFISCDI cu numărul 193/5.10; membru în cadrul proiectului desfășurat în perioada  octombrie 2011- 2016 și coordonat de prof. univ. dr. Ioan Marian ŢIPLIC de la Universitatea „Lucian Blaga” (arhin.ro)
 • Arheologia urbană în Transilvania. De la o analiză istoriografică la crearea unei baze de date. Studiu de caz: Sibiu (coordonator proiect)
 • Colonizarea oaspeţilor germani în sudul Transilvaniei în secolele XII-XIII

Arhivă proiecte

Membru în proiectul harta panoramică şi autorul textelor despre descrierile bisericilor din Ţara Saşilor, hartă bilingvă destinată turiştilor Süd-Siebenbürgen. Land der Kirchenburgen = Southern-Transylvania. Land of the fortified churches, Editura Cartografica, Cluj-Napoca, 2013, ISBN 978-973-0-1524-8, proiect finanţat de S. C. Schubert & Franzke S. R. L., Cluj-Napoca.

Maria Crîngaci Țiplic a absolvit Facultatea de Litere, Istorie și Jurnalistică a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, specializarea istorie (2000), studiile aprofundate „Conservarea și restaurarea patrimoniului muzeal arheologic” la aceeași facultate. În 2007 a susținut teza sa de doctorat cu titlul: „Mărturii arheologice şi arhitectonice ale colonizărilor sașilor în sudul Transilvaniei”, sub coordonarea prof. dr. Thomas Nägler. Din 2000 lucrează la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. A publicat un volum de autor („Oaspeții germani” în sudul Transilvaniei. Istorie, arheologie și arhitectură (secolele XII-XIII), București, 2011), a editat un volum în colaborare apărut la Oxford, editura Archaeopress (Ecclesiastical Landscapes in Medieval Europe. An Archaeological Perspective, ed. José C. Sanchez-Pardo, Emmet H. Marron and Maria Crîngaci Țiplic, Oxford: Archeopress, 2020), a editat 3 volume de studii în colaborare apărute în România și a publicat peste 50 de studii științifice în volume colective și reviste de specialitate, 28 de recenzii și prezentări de carte. Este secretar de redacție al revistei Anuarul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. A participat la mai multe granturi naționale și proiecte de cercetare, unele în colaborare cu Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Este membru în Societatea de Studii Transilvane și în Comisia de Istorie a Orașelor din România.

Eroare | Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Eroare

Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.

Mesaj de eroare

 • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/yacob/public_html/includes/bootstrap.inc:1692) în drupal_send_headers() (linia 1551 din /home/yacob/public_html/includes/bootstrap.inc).
 • Error: Call to undefined function mail() în DefaultMailSystem->mail() (linia 79 din /home/yacob/public_html/modules/system/system.mail.inc).