Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

 

Expoziţia itinerantă „Spații fluente. Hărți ale spațiului dunărean 1650-1800” a ajuns la Galați și este găzduită de Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, în perioada 30 iulie – 15 septembrie, a.c.

Expoziţia organizată de Arhiva Landului Baden-Württemberg, Secţia Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Institutul de Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen, „tematizează geneza reprezentărilor cartografice cu privire la spaţiul dunărean. Ea descrie caracteristicile conceptelor spaţiale şi percepţia acestora în Europa occidentală şi centrală în epoca modernă. Proiect comun al unui institut de cercetare ştiinţifică şi al unei arhive, expoziţia invită la o călătorie într-un spaţiu „necunoscut” al Europei. Dincolo de aceasta, ea întreabă, cum înţelegem astăzi spaţiul Dunării mijlocii şi de jos, cât şi cel al Europei de sud-est, cu ce imagini cartografice asociem această regiune. Expoziţia bilingvă – în limbile germană şi engleză – cuprinde ca. 70 de exponate valoroase, dintre care unele sunt prezentate publicului pentru prima oară. Baza expoziţiei o constituie cuprinzătoarea colecţie de hărţi şi planuri iniţiată de marcgrafii casei de Baden în scopuri militare, păstrate astăzi la Arhiva Generală a Landului din Karlsruhe şi Biblioteca Landului Baden. Aceste hărţi sunt completate cu exponate din colecţia Institutului de Istorie şi Studii Regionale a Şvabilor Dunăreni din Tübingen şi din două colecţii private: colecţia dr. Mathias Beer (Tübingen) şi colecţia Dr. Ovidiu Şandor (Timişoara). După vernisajul din Karlsruhe în anul 2017, expoziţia a început un lung tur european. În România expoziţia este prezentată în cooperare cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Institutul de Studii Socio-Umane al Academiei Române din Sibiu şi Arhiva Naţională a României în oraşele Cluj-Napoca, Sibiu, Brăila, Galați, Iaşi. Prin aceasta, expoziţia îşi asumă acea funcţie de mijlocire îndeplinită şi de marele fluviu, care nu a constituit numai un loc al confruntărilor militare, ci şi o punte între orient şi occident. Între organizatorii expoziţiei s-au statornicit de decenii relaţii de rodnică conlucrare prin proiecte ştiinţifice comune la nivel universitar şi arhivistic". (Citat din catalogul expoziţiei)

La vernisaj au participat ÎPS Prof. Dr. Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Excelența Sa, Emil Hurezeanu, Ambasadorul României la Berlin, Kai Hennig, ministru plenipotențiar, adjunctul ambasadorului german la București, prof dr. Reinhard Johler, directorul Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen, Prof. Dr. Wolfgang Zimmermann, directorul Arhivei Landului Baden-Württemberg, secția Arhiva Generală Karlsruhe, prof. univ dr. Rudolf Gräf, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, mag. Josef Wolf, cercetător în cadrul Institutului de Istorie și Studii Regionale al Șvabilor Dunăreni din Tübingen.

Pentru detaliile expoziției vezi aici.