Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Dr. Sigrid Haldenwang, cercetător ştiinţific I

Domenii de cercetare 
  • lingvistică (lexicologie, lexicografie, dialectologie, toponimie, etimologie, fonologie, semantică), istoria limbii
Principalele teme de interes ştiinţific 
  • Lexicul graiurilor săseşti din Transilvania din punct de vedere istoric;
  • Formarea cuvintelor (corpuri lingvistice) în graiurile săseşti din Transilvania;
  • Etimologia unor cuvinte săseşti provenite din dialectul din spaţiul german;
  • Probleme de interferenţe lingvistice în Transilvania: categorii gramaticale transferate din limba română sau maghiară în graiurile săseşti;
  • Structura semantică a unor cuvinte săseşti care reprezintă dificultăţi la redactare.
Curriculum Vitae 
Contact 

Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu Bd-ul Victoriei nr. 40, 550024, Sibiu Tel. 0269-212604; Fax: 0269-216605; e-mail: haldenwang@icsusib.ro

Proiecte actuale 
  • Dicţionarul graiurilor săseşti din Transilvania, vol. 10 (S–Schenkwein)În colaborare cu Malwine Dengel. Volumul apare la Editura Academiei Române (Bucureşti) - Böhlau Verlag: Köln, Weimar, Viena (Germania) şi este sprijinit financiar de către Insitutul pentru Cultura şi Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est, filiat Universităţii Ludwig Maximillian din München (Institut für Deutsche Kultur und Geschichte Sudosteuropas e.V. an der Ludwig-Maximillians-Universität München), Germania.
  •  Studii privitoare la limba şi viaţa culturală a germanilor din România. Artiste din mediul german transilvănean în secolele XIX şi XX – În colaborare cu dr. Gudrun-Liane Ittu, cercetător ştiinţific III şi Agnes Mattis-Teutsch, asistent de cercetare.

Sigrid Haldenwang a urmat Facultatea de limbi şi literaturi străine, specializarea germană, la Universitatea Bucureşti (1961-1966), în 1999 a obţinut titlul de doctor în domeniul de filologie. Din 1972 lucrează la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, din anul 2000 devenind cercetător ştiinţific I. Este coautoare la 6 volume ale Dicţionarului graiurilor săseşti din Transilvania, a publicat numeroase studii şi articole de specialitate.