Academia Română, Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Dr. Dan Dumitru Iacob, cercetător ştiinţific I

Domenii de cercetare 
 • istorie urbană, istorie socială, istorie culturală, istoria minorităților, editarea surselor istorice (epoca modernă)
Principalele teme de interes ştiinţific 
 • Atlasul istoric al oraşelor din România
 • Instituții urbane, modernizare, cartografie și topografie urbană
 • Istoria elitelor (cultură materială, practici sociale, educație, filantropie)
 • Testamente și inventare de averi boiereşti din secolele XVIII–XIX
 • Istoria comunităților iudaice din Moldova
 • Editarea surselor istorice (testamente, inventare de averi, documente administrative, catagrafii)
Curriculum Vitae 
Contact 

Institutul de Cercetări Socio-Umane, Sibiu
Bd-ul Victoriei nr. 40, 550024
Tel. 0269-212604; Fax: 0269-216605
e-mail: iacob@icsusib.ro
web: https://icsusibiu.academia.edu/DanDumitruIacob

web:https://researchgate.net/profile/Dan_Iacob
web:
 https://orcid.org/0000-0003-2846-5355

 

 

Proiecte actuale 
 • Atlas istoric al oraşelor din România. Târgu Secuiesc
  Coordonator de proiect
 • Historia Urbana
  Redactor-șef (editare și indexare revistă științifică)
Proiecte finalizate 
 • Atlas istoric al oraşelor din România. Roman
  Coordonator de proiect

Arhivă proiecte

Dr. Dan Dumitru Iacob este absolvent al Facultății de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi (1997). Tot aici a absolvit studiile aprofundate în specializarea: „Românii în relații internaționale” (1998) și a susţinut teza de doctorat cu titlul: Elitele din Principatele Române la mijlocul secolului al XIX-lea. Stil de viaţă şi mentalități (2008). Din 1999 lucrează ca cercetător la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu. A publicat un volum de autor (Elitele din principatele române în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sociabilitate și divertisment, Iași, 2015), a editat şapte volume ale Atlasului istoric al oraşelor din România și trei volume colective de studii (între care: Avere, prestigiu și cultură materială în surse patrimoniale. Inventare de averi din secolele XVI–XIX, Iași, 2015; Studii de istorie a orașelor: in honorem Paul Niedermaier, în colaborare cu Vasile Ciobanu, București – Brăila, 2017), a publicat: 50 de studii şi articole ştiinţifice în volume colective și periodice de specialitate, mai multe articole de popularizare apărute în reviste culturale și ziare din ţară, recenzii, prezentări de carte etc. A participat, în calitate de director de proiect, membru sau bursier, la 11 proiecte și granturi de cercetare naționale. Este coordonator și redactor al colecției Atlas istoric al oraşelor din România, redactor-șef al revistei Historia Urbana, membru al Consiliului știinţific și secretar științific al Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu; președinte al Comisiei de Istorie a Oraşelor din România (din 2018), membru al Comisiei Internaționale pentru Istoria Orașelor și membru al Grupului pentru editarea atlaselor istorice ale orașelor (Atlas Working Group) din cadrul respectivei comisii, președinte şi membru fondator al asociaţiei Civitas Nostra – O societate pentru studiul istoriei oraşelor.

 


Eroare | Institutul de Cercetări Socio-Umane Sibiu

Eroare

Situl a întâmpinat o eroare. Încercaţi din nou.

Mesaj de eroare

 • Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/yacob/public_html/includes/bootstrap.inc:1692) în drupal_send_headers() (linia 1551 din /home/yacob/public_html/includes/bootstrap.inc).
 • Error: Call to undefined function mail() în DefaultMailSystem->mail() (linia 79 din /home/yacob/public_html/modules/system/system.mail.inc).